Підприємці повинні самі подбати про розмір своєї пенсії

Про те, як карантинні обмеження вплинуть на державні виплати майбутнім пенсіонерам, в інтерв'ю виданню "РБК-Україна", розповіла голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна.

За словами Лазебної, через те, що наша країна практично рік перебуває на карантині, уряд звільнив підприємців першої та другої категорії, як і інші самозайняті категорії населення, від сплати єдиного соціального внеску. Однак ці періоди несплати, все ж зараховуються до трудового страхового стажу фізичних осіб-підприємців, хоча до Пенсійного фонду і не надходить ні копійки. Таке рішення коштувало державному бюджету близько 4 мільярдів гривень.

Передбачається, що ФОП першої та другої категорії будуть звільнені від єдиного соціального внеску до червня цього року. Цілком можливо, що через це у громадян може знизитися розмір майбутньої пенсії. Саме для цього, в уряді залишили можливість виключити період "локдауну" і страхового стажу, тому, що низькі доходи змінять індивідуальний коефіцієнт заробітної плати при подальшому розрахунку соціальних виплат.

Пенсії 2021. Фото: скріншот YouTube-відео.

Таким чином, ті ФОП, які зараз сплачують ЄСВ з мінімальної заробітної плати, зможуть розраховувати на таку ж мінімальну державну допомогу, коли вийдуть на заслужений відпочинок. У тому випадку, якщо фізичні особи-підприємці бажають змінити такий підхід, то вже зараз повинні вносити великі суми ЄСВ, або очікувати обов'язкове введення накопичувальної пенсійної системи.

Популярні новини зараз

Їжа для всієї родини: рецепт гарячих сосисок у конвертах

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Про що насправді свідчать поцілунки чоловіка в вашу руку

Показати ще

"Можливо, потрібно подивитися на досвід інших країн, де для таких категорій населення солідарна система не передбачена, але є обов'язкова накопичувальна. Тому ми розуміємо, що для ФОПів подвійне навантаження може бути занадто велика. З цими людьми потрібен діалог.",- резюмувала Марина Лазебна.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, хто з українських пенсіонерів може розраховувати на Квітневе збільшення державної допомоги.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що заборгованість за комунальні послуги стягуватимуть з пенсійних виплат.

А до цього "Hyser" розповідав про те, за якою формулою ПФУ проводить квітневу індексацію пенсій.