Ніхто не заперечуватиме, що людина через звичку завжди миє продукти перед приготуванням. Проте, як виявилося, рибу, птицю, червоне м'ясо, гриби, зелень та яйця не варто попередньо обробляти водою та миючими засобами.
І справді, ось уже довгий час одні українці вважають, що миття м'яса – це елементарні правила санітарії, а ось інші висловлюють докази на користь того, що звичка промивати бройлера підвищує ризики розладу травлення.
Так, ще з часів СРСР у господарок закріпився один-єдиний, але дуже переконливий аргумент проти миття курячої тушки. Так, довгий час вважалося, що після перебування під водою м'ясо стає жорстким і не таким смачним. Ось тільки, як виявилось, причина заборони зовсім в іншому.
Так, органи безпеки харчових продуктів і регулюючі органи по всьому світу рекомендують не мити сирого птаха перед приготуванням, адже це може призвести до поширення небезпечних бактерій по кухні.
Виявляється, нещодавно британські фахівці з Агентства харчових стандартів довели, що мийка не позбавляє м'ясо бактерій, а, навпаки, підвищує ймовірність їх розпилення (аерозолізації) по всій тушці, раковині та столу.
Як стверджують дослідники, попередня обробка бройлерів під водою може заразити всю кухню бактерією "кампілобактер", яка викликає гостре інфекційне захворювання кампілобактеріоз. Його основними симптомами є нудота, підвищення температури, блювання, біль у животі, ознаки загальної інтоксикації організму. Ускладненнями хвороби часто бувають перитоніт, запалення апендикса та інші серйозні патології, які можуть закінчитися навіть летальним кінцем. Вони вважають, що хвороботворні мікроорганізми не змиваються навіть гарячою водою, зате бризки при миття розлітаються в різні боки і легко розносять паразитів по кухні. Якщо надалі в місця влучення бризок покласти шматок хліба або столові прилади, то результат може бути досить сумним.
Олексій "Позитив" Завгородній зізнався про імена для дітей з Сахневич: "Я за двійнят..."
Глава ГУР Кирило Буданов розповів про "Орешник" путіна, все не так просто: "Вони зовсім втратили розум"
Народилася красивою, але... Раміна Есхакзай розповіла, чи робила щось зі своїм обличчям
Це мають зробити всі клієнти ПриватБанку до 1 грудня 2024 року: що потрібно встигнути
важливо!
- Ніколи не обполіскуйте перед приготуванням сиру яловичину, свинину, баранину, індичку або ягнятину.
Читайте також:
Смакота, від якої неможливо набрати зайву вагу: рецепт дієтичних голубців з куркою