Якщо вірити українській владі, то на вирішення житлової проблеми в Україні потрібно 50-100 млрд. грн. Ще б пак, попередньо без житла в результаті повномасштабної війни залишилося близько 2 млн українців, а держава поки що не має можливості все це профінансувати.

В Україні презентували законопроект "Про основні засади житлової політики", який регулює надання "доступного житла". Документ запроваджує новий вид оренди – соціальної. Наразі така оренда не поширена, проте вона могла б вирішити проблему житла як мінімум для внутрішніх переселенців. А в ідеалі – для всіх, хто не може дозволити собі оренду за ринковими цінами.

Про те, що передбачає новий законопроект і чи він допоможе вирішити проблему з житлом, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

У Польщі, Угорщині, Німеччині та будь-якій країні ЄС для незаможних пропонують оренду соціального житла. У Фінляндії половина всього житла, яке здається в оренду – соціальне. У Данії – 20%. В Україні ж цей показник у рази менший – лише 1,5%. Зазвичай це квартири у віддалених районах, у старих будинках.

Без житла внаслідок повномасштабної війни залишилося близько 2 млн. українців, йдеться в оцінках уряду. Соціальна оренда має на увазі можливість жити у квартирах, що належать місцевим громадам, сплачуючи невелику оренду плату. Згідно з досвідом ЄС, вартість соціальної оренди може бути до 10 разів меншою за ринкову вартість оренди.

Популярні новини зараз

Не накладайте на хату біду: чому в жодному разі тапочки не можна ставити хрест-навхрест

Раніше такі продавали у кожній електричці: рецепт справжніх соковитих біляшів на сковороді

Пенсіонерів попередили: гроші на картку тепер отримають не всі

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Показати ще

Насамперед соціальна оренда має допомогти вимушеним переселенцям, а таких в Україні – 5 млн людей. Більшість із них не може дозволити собі оренду нерухомості.

Читайте також:

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Депутат Пушкаренко розповів, що після «виборів» президента РФ легітимність путіна сумнівна

Пашинський матом вилаяв українців і ЗСУ: подробиці скандалу