Ні для кого не секрет, що в Україні люди, які стали пенсіонерами давно, отримують значно менші виплати, ніж їхні молодші колеги, які мають такий самий стаж роботи і виходили на пенсію з такої самої посади. Так виходить через те, що в Україні при нарахуванні пенсії враховують заробіток пенсіонера, який мав свого часу, а також середню зарплату по Україні, яка була на той час. А індексація із проблемою справляється лише частково.

Саме через це українські законодавці вирішили змінити підхід до індексації пенсій. Так, вже наступного березня її обіцяють провести по-новому, використовуючи бальну систему. Для запровадження такої системи планується збільшити бюджет ПФУ на 100 мільярдів гривень.

Як усе відбуватиметься, розповіла під час телемарафону міністр соцполітики Оксана Жолнович. Чиновниця заявила, що уряд планує зробити пенсійну систему більш справедливою, зрозумілою та прозорою, внаслідок чого виплати особам, які виходили на пенсію раніше, мають підтягнутися до сучасного рівня.

"Новий розрахунок передбачає, що за кожен місяць, коли людина сплачувала страховий внесок або працювала, буде підраховано співвідношення його заробітної плати та середньої, яка була на той місяць того року. Тобто планується розрахувати реальну купівельну спроможність. Якщо ми отримаємо суму на рівні середньої зарплати за це людині буде нараховано 10 балів. Якщо більше, то 11 – 12 балів, тобто пропорційно. Або, навпаки, менше”, – пояснила вона
.

Кількість балів буде індивідуальною, що дозволить оцінювати цей показник порівнянно із середньою зарплатою щорічно та відповідно до індексації.

Очікується, що за такої системи розрахунків солідарна пенсійна система буде захищена від девальвації та інфляції.

"Потім ці бали щороку також перераховуватимуться назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати", - підсумувала Оксана Жолнович.

Читайте також:

Пенсії переглянуть двічі: що потрібно знати 65-річним українцям

Готуйте свічки та сухарі: у Пенсійному фонді розповіли, хто залишиться без виплат

Вистачить лише на хліб та консерви: кому уріжуть пенсії одразу на 20%. Роз'яснення

Потішать ще й узимку: хто з пенсіонерів отримає чергову надбавку