Українці люблять заготовляти овочі та фрукти на зиму. Однак важливо пам'ятати, що навіть правильно приготовані консерви можуть бути небезпечними для здоров'я, якщо не дотримуватись правил зберігання.

Докладніше про те, як довго можна зберігати домашню консервацію, щоб вона була безпечною для споживання, читайте у нашому матеріалі.

Ботулізм

Найбільша небезпека для консервації – це ботулізм. Збудник ботулізму, бактерія Clostridium botulinum може виживати при кип'ятінні протягом 3 годин. У побутових умовах температурний режим нестабільний, тому навіть якщо банки не набрякли і не помутніли, це не означає, що консерви безпечні.

Термін зберігання консервів

Рекомендований термін зберігання домашніх консервацій – 3 роки. При цьому важливо зберігати їх у прохолодному та темному місці при температурі від 2 до 18 градусів.

Популярні новини зараз

Польща зібралася перекрити кордон із Україною

Лимон для схуднення не вранці, а перед сном: як правильно вживати, щоб кілограми танули

Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай

Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом

Показати ще

Варення та компоти з вишень із кісточками

Варення та компоти з вишень з кісточками при тривалому зберіганні можуть становити небезпеку через вміст синильної кислоти. Синільна кислота небезпечна навіть у малих дозах. Її наявність у консервах можна виявити за запахом: варення або компот матиме запах амаретто. Такі консерви слід негайно викинути.

Цвіль на варення

Утворення цвілі на варення також є небезпечним для здоров'я. Цвіль має міцелій, який може поширюватися по всьому обсягу банки. Тому навіть якщо видалити верхній цвілий шар, це не гарантує, що пліснява не проросла до дна банки. І тут найкраще викинути всю банку.

Термін зберігання тушонки

Термін зберігання домашньої тушонки залежить від кількох факторів: способу приготування, виду м'яса та умов зберігання.

Для продовження терміну придатності тушонки у банку зверху має бути шар жиру. У яловичу тушонку, в якій недостатньо жиру, додають свинячий. У свинини навпаки - зайвий жир знімають. Банки з тушонкою щільно заповнюють м'ясом, щоби не залишилося повітря. Стерилізують банки в духовці за 200 градусів протягом кількох годин. Потім закочують стерильними кришками.

Якщо все зроблено правильно і тушонка зберігається у прохолодному та сухому місці, вона може зберігатись до 5 років.

Термін зберігання інших консервів

  • Мариновані огірки та помідори будуть готові за місяць.
  • Капуста може бути готова через 1-3 дні, залежно від рецепта та смаку.
  • Квашені яблука зазвичай починають споживати через півтора місяця.

Щоб домашні консерви були безпечними для здоров'я, важливо дотримуватися таких правил:

  • Готуйте консерви зі свіжих та якісних продуктів.
  • Дотримуйтесь технології приготування.
  • Зберігайте консерви у прохолодному та темному місці.

Читайте також:

Банку може раптово луснути: чи потрібно насправді перевертати консервацію

І не потрібно жодних банок: як швидко зробити малосольні огірки у пакеті. Виходять хрусткими

Проста хитрість: як швидко простерилізувати всі банки без пари

Обов'язково спробуйте: як стерилізувати банки у мікрохвильовій печі. Чи не кожна господиня про це знає