З 1 жовтня 2023 року чутки, що розповсюджуються російською пропагандою, викликають стурбованість серед жінок з медичною чи фармацевтичною освітою щодо обов'язкового військового обліку в Україні.

Пояснювати ситуацію в інтерв'ю "ZN" дав начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ підполковник Володимир Фітьо.

Фітьо підкреслив, що наразі мобілізації жінок немає, а інформація, яку розповсюджує російська пропаганда, вводить в оману. Згадана конкретна вимога стосується лише жінок із медичною освітою, які ще не вступили на військову службу.

Жінки-лікарі зазвичай завжди несли військову службу, і ця недавня подія спрямована на те, щоб спонукати до неї тих, хто ще не зареєструвався.

«Мобілізації жінок наразі немає. Тут лише добровольці. Нещодавно було велике інформаційне вкидання з боку російської пропаганди про те, що жінок, які мають медичну освіту, мобілізуватимуть. Йшлося лише про те, що вони мають стати на військовий облік, ті, хто цього ще не зробив. Тому що завжди жінки-медики були військовозобов'язаними. Нічого для них абсолютно не змінилося», – зазначив він.

Він уточнив, що остання інформація не стосується жінок-лікарів, які вже мають документи військового обліку. Тих, хто ще не зареєструвався, закликають зробити це, і цей процес включає звернення до ТЦК та військових комісаріатів для оформлення необхідних документів, проходження медичного огляду та отримання документів військового обліку.

Популярні новини зараз

Українці сумують: під час бойового завдання не стало українського пілота, підполковника авіації

Секрет досвідчених городників: які овочі потрібно полити кропив'яним настоєм і що це дасть

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Старовинний український рецепт: готуємо кукурудзяну кашу з грибною підсмажкою

Показати ще

«Вони дзвонять до свого ТЦК та СП, приносять відповідний пакет документів, проходять медогляд, отримують свій військово-обліковий документ та продовжують займатися своїми справами. Звичайно, у разі потреби, їх можуть залучити з мобілізації. Але — я наголошую — це лише у разі потреби. На даний момент була необхідність виконати норму закону, і щоби розуміти, який реальний резерв таких професій серед жінок», — підсумував він.

Фітьо підкреслив, що основна увага приділяється дотриманню законодавства та розумінню реального резерву професіоналів у цих галузях серед жінок.

Хоча жінки з медичною освітою можуть бути мобілізовані у разі потреби, поточна ситуація передбачає добровільну реєстрацію, і не існує негайного плану обов'язкової мобілізації жінок у ці професії.

Читайте також:

Відділиться одразу 4 регіони: експерт розповів, як почне розвалюватися Росія. Путін це не зупинить

Про магазинне ви точно забудете: як приготувати найсмачніший домашній майонез "Провансаль"

Так роблять досвідчені дачники: як за допомогою двох продуктів назавжди позбавитися колорадського жука