За статистикою, що час від часу з'являється у різних ЗМІ, майже дві третини вершкового масла на ринку є фальсифікатом. Чи не найчастіше виробники грішать тим, що в їхній продукції сумарна масова частка тригліцеридів не відповідає нормативним показникам.

Також олія деяких виробників не відповідає вимогам за фактичними мікробіологічними показниками. Найімовірніше, кажуть експерти, причина цього – порушення температурного режиму під час зберігання.

Насправді справжнє вершкове масло - це виключно продукт із молока. І виробляти його згідно з держстандартом у нашій країні: дозволено лише чотирьох видів:

  • олія "екстра" (понад 80% жиру)
  • масло "селянское" (от 72,5% до 79% жира)
  • олія "бутербродна" (від 65% до 71% жиру)
  • масло топленое.

Жирність в маслі досягається регулюванням вологи на ньому на етапі збійки (що нижча волога в маслі – тим більше жиру).

Як правильно вибрати якісне масло?

Якісне вершкове масло має бути однорідного кольору. Простіше кажучи, продукт повинен містити білі або жовті смуги.

Добре вершкове масло має бути щільним. А якщо розрізати його, то сам розріз – блискучим.

Популярні новини зараз

На упаковці написано неправильно: скільки рідкого порошку для прання потрібно насправді

Автомобілістів попередили: тепер хочуть позбавляти прав

Грінки - це минуле століття: рецепт салату "Шпротик", який стане зіркою новорічного столу

Тіна Кароль не змогла обійтися без Світлани Лободи на концерті: "Хто така?.. Краще співатиму"

Показати ще

Цікаво, що літня олія відрізняється від зимової, адже в жарку пору року корови переважно пасуться на луках і їдять свіжу траву, в якій більше вітамінів, у тому числі – бета-каротину. Таким чином, літнє молоко (а відповідно - і масло) буде солодшим і матиме жовтіший відтінок.

Справжня олія практично не має запаху. Якщо воно пахне сильно (навіть приємно), будьте певні: його виготовили за допомогою замінників смаку та ароматизаторів.

Якісна олія дійсно швидко псується, змінюючи як колір, так і запах. Справжнє вершкове масло може зберігатися поза морозильною камерою всього від 10 до 20 днів. Тому якщо продукт пролежав у холодильнику місяць і не змінив запах та колір – перед вами на 99% фальсифікат.

Справжня якісна олія містить на упаковці відмітку ДСТУ 4399:2005.

Олія з натурального коров'ячого молока не кришиться, якщо ви його відрізаєте та намазуєте на хліб.

Результат вас точно здивує: для чого лимон відразу після покупки потрібно протерти олією

Українцям масово підсовують фальшиве вершкове масло: як відрізнити справжнє від підробленого