Уряд України офіційно продовжив дію загальної мобілізації та військового стану до 14 лютого 2024 року. Це продовження означає, що всі українські чоловіки віком від 18 до 60 років тепер вважаються військовозобов'язаними та можуть підлягати мобілізації.

Про це пише «nv»

Процес мобілізації здійснюється на основі секретних планів, що розробляються військово-політичним керівництвом та реалізуються на місцях через територіальні центри призову та соціальної підтримки.

Постійне становище загальної мобілізації та воєнного стану діє з 24 лютого 2022 року. За цей час Верховна Рада України та уряд внесли низку змін до різних нормативних актів, що регулюють мобілізацію, оцінку придатності до військової служби, військові виплати, витрати на відрядження, обмеження та процес демобілізації.

«Ця війна вже має всі характеристики так званої війни на виснаження. Війна на виснаження — це завжди війна ресурсів. І один із найважливіших ресурсів — мобілізаційний. Це таке поняття — мобілізаційний план. Збільшення або зменшення цих планів залежить від потреб Генштабу», — заявив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Мобілізація в Україні йде за певним планом і примітно, що мобілізації жінок немає. Студенти можуть бути призвані на військову службу за певних умов, а мобілізація проводиться за відсутності відстрочки та визнання військово-лікарської комісією придатною до служби.

Популярні новини зараз

Коли йти на цвинтар після Великодня, щоб згадати рідних і близьких: важлива дата

У Пентагоні вже розповіли, де Росія завдасть ядерного удару: на цілий рік усе "замерзне"

Здивуйте рідних та близьких: рецепт млинців з крабовими паличками та сиром

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Показати ще

Прагнучи підвищити ефективність та задовольнити конкретні потреби збройних сил, Україна планує внести зміни до правил мобілізації.

Ці зміни спрямовані на те, щоб використовувати вербувальні компанії для забезпечення більш цілеспрямованого призову на військову службу, підбираючи призовників на ролі в залежності від їхніх навичок, а не просто спрямовуючи їх на фронт.

«Цю потребу формує Генеральний Штаб, і саме він визначає, яку кількість людей потрібно мобілізувати і в які терміни. Коли планувалася велика операція (що і зараз триває), то, починаючи з листопада і приблизно по травень-травень мобілізаційні плани істотно збільшувалися. Відповідно, потім ці плани зменшилися»,— пояснює Сергій Рахманін.

Рішення про посилення чи скорочення мобілізаційних процесів залежить від оцінок Генерального штабу. Мобілізація може бути посилена під час підготовки до наступальної операції або за необхідності відбиття нападу.

Станом на серпень 2024 року Україна завершила другу хвилю мобілізації, і очікується, що четверта хвиля включатиме мобілізацію всіх відповідних чоловіків.

Масштаб і терміни цих хвиль мобілізації залежить від ресурсів, які Росія залучає у війні.

Щодо мобілізації з 1 грудня 2024 року, то підполковник Володимир Фітьо пояснив: «Військовозобов'язані громадяни після отримання повістки, якщо вони з'явилися в ТЦК особисто, проходять медичний огляд та оновлюють свої військово-облікові дані. Якщо у них немає причин, передбачених законодавством для отримання відстрочки від мобілізації, вони направляються до навчального центру, де проходять навчання від одного місяця і, відповідно, вже потім направляються до своїх військових частин».

При отриманні повісток громадяни, військовозобов'язані, проходять медичний огляд та оновлюють дані військового обліку. Ті, хто не має відстрочок і визнано придатними до служби, потім направляються до навчальних центрів мінімум на один місяць, а потім направляються до відповідних військових частин.

Тривалість навчання варіюється в залежності від конкретної спеціальності, при цьому простіші ролі вимагають більш коротких періодів навчання. Деякі мобілізовані особи можуть пройти навчання протягом двох-трьох місяців та брати участь у програмах навчання, що проводяться у країнах ЄС чи США.

Критерії призову в Україну визначені у законі та охоплюють такі аспекти, як вік, стаж, стан здоров'я, військовий облік, наявність відстрочки. Призовників розподіляють за категоріями залежно від рівня їхньої фізичної підготовки: від цілком здорових до обмежено підготовлених.

У відповідь на виклики, пов'язані з мобілізацією, український уряд планує внести зміни до чинних законів. Ці зміни спрямовані на розширення прав територіальних центрів набору та соціальної підтримки.

Запропоновані покращення включають можливість здійснювати аудіо- та відеозапис, перевіряти реєстраційні документи та вимагати необхідні документи від осіб, які підлягають мобілізації.

«Там зростають повноваження ТЦК. Тому що зараз багато питань зі сторони ТЦК і зі сторони тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. За фактом ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати у неї документи. Тому розширюються права [ТЦК]. Вони зможуть також вести і аудіо, і відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні та документи, наскільки я пам'ятаю»,— зазначив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Тривають дискусії щодо можливих змін у законі, які стосуватимуться чоловіків, які здобувають середню та вищу освіту, з метою отримання відстрочки.

Крім того, існують міркування щодо нормування військової підготовки для осіб з обмеженою фізичною підготовкою або для тих, хто став обмеженим під час служби.

«Є багато людей, які призвалися в перші дні війни, які не мали здоров'я, прослужили вже майже два роки. І у них це здоров'я не з'явилося ні звідки, а ще погіршилося. І тут треба продумати питання демобілізації таких людей», — каже депутат.

Нещодавні зміни, внесені Міністерством оборони, внесли зміни до Положення про військово-медичний огляд, скоротивши кількість станів, що визнаються непридатними до військової служби, та одночасно розширивши підстави для визначення обмеженої придатності та придатності до служби у воєнний час.

Читайте також:

Спробувавши один раз, його готують постійно: рецепт справжнього львівського пирога з картоплею, цибулею та гречкою

Хитрість поліцейських: як патрульний навіть без алкотестера може зрозуміти, що ви нещодавно випивали

Війська Путіна отримають на повну: у НАТО вже офіційно зробили заяву щодо захисту України