Нещодавня наукова стаття в журналі Annals of Internal Medicine показує, що забруднення повітря, особливо з джерел, пов'язаних із дорожнім рухом, може призвести до хронічного високого кров'яного тиску, аналогічного впливу тривалого куріння.

Про це пише «ТСН»

Дослідження зосереджено на «забрудненні повітря, викликаному пробками», включаючи вуглекислий газ та тверді частинки від гальм та шин.

Дослідники під керівництвом доктора Джоела Д. Кауфмана, професора епідеміології Вашингтонського університету, провели експеримент у ранковий час пік у Сіетлі, керуючи автомобілем разом із 16 учасниками віком від 22 до 45 років.

Двогодинні подорожі призвели до середнього збільшення діастолічного тиску. артеріальний тиск на 47 мм/рт.ст. та систолічний артеріальний тиск на 4,5 мм/рт.ст. відразу після водіння. Через добу діастолічний артеріальний тиск залишався на 38 мм/рт.ст. вище за вихідний рівень, а систолічний артеріальний тиск підвищувався на 1,1 мм/рт.ст.

"Людський організм має складний набір систем, які намагаються постійно підтримувати кров'яний тиск у вашому мозку. Це дуже складна організація, що жорстко регулюється. А вдихання забрудненого повітря, особливо у пробках, впливає на артеріальний тиск”, – каже лікар, професор Вашингтонської епідеміології. університету та автор дослідження Джоел Д. Кауфман.

Популярні новини зараз

Не потрапіть на прийом: як українців обманюють при оренді квартир

Депутат Пушкаренко розповів, що після «виборів» президента РФ легітимність путіна сумнівна

Безкоштовні газові лічильники: хто з українців зможе отримати новий пристрій

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Показати ще

Ультрадрібні тверді частинки, форма нерегульованого забруднення, пов'язаного з дорожнім рухом, викликають занепокоєння серед фахівців охорони здоров'я. Дослідження наголошує, що вплив забруднення повітря, пов'язаного з дорожнім рухом, підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

"Ці результати надають більше доказів, що вплив забрудненого повітря, пов'язаного з транспортом, підвищує ризик серцево-судинних захворювань", – сказав Роберт Д. Брук, професор медицини.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) з 1999 року кидає виклик традиційній думці про підвищення артеріального тиску з віком, пропонуючи оптимальні значення 130-110/70-80 мм рт. ст. всім віковим групам.

Це дослідження підкреслює складний вплив забруднення на регулювання артеріального тиску і наголошує на необхідності вжиття заходів щодо зниження ризиків для здоров'я, пов'язаних із забрудненням повітря, пов'язаним із дорожнім рухом.

Читайте також:

Церковне свято 1 грудня: що не можна робити, щоб не отупіти і не втратити гроші

Дієтологи нам брехали, що це шкідливо: що можна з'їсти на ніч без негативного впливу на здоров'я

Хто підлягає заклику до ЗСУ і чи будуть зміни до правил мобілізації з 1 грудня: кому і до чого потрібно підготуватися