В Україні назріває нова продовольча проблема: житнє борошно стає дефіцитом, а його ціна вже майже подвоїлась.
І хоча полиці магазинів поки що не лякають українців шаленими цифрами на цінниках, це — лише завдяки самопожертві виробників.
Про ситуацію розповів віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олексій Пучков. За його словами, через регулярні відключення електроенергії ринок борошна буквально «захитало». Найбільше постраждало житнє — його стало мало, а ціни підскочили до небес.
"Хліб мав помітно подорожчати, але цього не сталося лише тому, що виробники вирішили тримати ціни власним коштом", — пояснює Пучков.
Пшеничне борошно теж не залишилось осторонь — воно зросло в ціні приблизно на 30%. І хоча галузь чекала, що новий урожай стабілізує ситуацію, сталося навпаки: ціна не лише не впала, а й злегка підросла.
План Трампа: США готують переговори з Путіним про завершення війни, але лише з однією умовою
Космічна хвиля удачі: 6 китайських знаків, яким Всесвіт готує феєричний зліт у всьому
Годуйте вчителів - вони виховують майбутнє: в Україні спалахнула суперечка через безкоштовні обіди для педагогів
Бред Пітт знову тягне Анджеліну Джолі до суду: цього разу ставки ще вищі
Що далі з цінами на хліб
Пекарі попереджають: до кінця року українцям варто готуватись до нового витка подорожчань. Перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко прогнозує зростання цін на хліб ще на 5–10%.
Причина — класика кризового жанру: дорожчає все. Від борошна і сировини до енергоносіїв, логістики та заробітних плат.
Отже, поки пекарі героїчно тримають удар, хліб залишається «стратегічним» продуктом. Але якщо ситуація з електроенергією та постачанням не покращиться, то вже цієї зими українцям доведеться платити за буханець помітно більше.
Читайте також:
Ціновий сюрприз: один продукт раптово подешевшав в Україні майже на 20%.
Масові відключення світла та зростання цін на продукти: українців готують до нових викликів.
