Через війну багато українців намагаються за першої ж можливості запастися продуктами довготривалого користування, серед них різноманітними крупами. Але хоча термін зберігання круп великий, при неправильному зберіганні вони можуть відволіктися, у них можуть завестися харчова міль, різноманітні жучки, поява яких є лихом для будь-якої господині.

Так, потрібно знати, що оптимальними умовами для тривалого зберігання борошна та всіх видів крупи в мішках та споживчій тарі слід вважати відносну вологість повітря до 70% та температуру не більше 10°C.

Температура для поточного зберігання круп строго не регламентується, але все ж таки бажано зберігати їх у прохолодному, сухому приміщенні. Стосовно зберігання в кухні - на нижніх полицях шаф, так як на верхніх полицях температура повітря вище.

Що ж до тари для зберігання, то всі досвідчені господині знають, що не варто зберігати крупу і борошно в поліетиленових пакетах, адже там вони можуть придбати неприємний присмак і запах.

Від перфорованих пакетів теж бажано відмовитись, адже так крупа може відсиріти або заразитися жучками.

Найкраще місце для зберігання різноманітних круп і борошна - це герметично закриті ємності (скляні банки і т.д.), виключаючи можливість поширення зараженості в приміщенні та в продуктах.

Популярні новини зараз

Польща зібралася перекрити кордон із Україною

Володимир Зеленський відреагував на заяви російського диктатора: "Путін бреше, ми не вперше..."

У вас є 3 дні, а потім штраф: в Україні оновили правила мобілізації, що потрібно знати після отримання повістки

Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить

Показати ще
Що потрібно зробити, щоб у крупах не заводилися жучки:
  • покладіть до крупи зубчик часнику або стручок гіркого перцю, до пшона - лавровий лист;
  • у кухонну шафу, де зберігаються крупи, бажано покласти лаванду або полин, материнку, гвоздику, м'яту;
  • покладіть у шафу з крупами спеціальні пастки для молі;
  • Іноді необхідно протирати полички шафи оцтом.

Якщо все ж таки у крупі завелися шкідники, жучки чи личинки, їсти продукт не варто, тому що це не дуже приємно і небезпечно. Навіть якщо відібрати шкідників, у крупах залишаться личинки та продукти їхньої життєдіяльності. Тому найкраще, що можна зробити в такому разі — позбутися шкідників разом із середовищем проживання.

Рекомендована тривалість зберігання (у місяцях):

  • пластівці вівсяні та толокно - 4;
  • пшоно шліфоване - 9;
  • крупа манна, кукурудзяна, вівсяна - 10;
  • крупа пшенична (Артек, Полтавська № 3 та 4 (дрібна) - 14;
  • крупа ячна - 15;
  • рис подрібнений, пшенична Полтавська №1 та 2 (велика) - 16;
  • гречаний проділ, перлова, рис шліфований - 18;
  • гречана ядриця, горох шліфований колотий - 20;
  • горох шліфований цілий - 24.

Читайте також:

Ви забудете про жуків та інших шкідників: полийте цими простими засобами малину та ягоди вас здивують

Вам допоможе звичайна сода: ось так можна позбутися шкідників на городі. Дуже проста хитрість

Не викидайте залишки мила: ось як воно допомагає позбутися шкідників на городі