29 листопада Національний банк України представив пам'ятні монети, присвячені українській мові. Ці монети виготовлені з нейзильберу та мають номінал 5 гривень, повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію Telegram Нацбанку.

На аверсі пам'ятної монети зображено стилізовану букву «Ї» з соловейком, що символізує мелодійність української мови. Існують і контури букв українського алфавіту, що нагадують гніздо, що уособлюють домашні та сімейні талісмани.

"З сьогоднішнього дня пам'ятна монета "Українська мова" із нейзильберу вже у зверненні. У монети номінал 5 гривень”, - йдеться у повідомленні.

На зворотному боці виділено стилізовану композицію літер українського алфавіту з акцентом на Ґ, Ї, Є, І — літери, що фонетично та графічно відрізняють українську мову всередині культур, що використовують кирилицю.

Нова монета

"На реверсі - стилізована композиція з літер українського алфавіту, в якій виділені літери Ґ, Ї, Є, І, які відрізняють українську мову фонетично та графічно серед культур, що користуються кирилицею", - пишуть у НБУ.

Популярні новини зараз

Депутат Пушкаренко розповів, що після «виборів» президента РФ легітимність путіна сумнівна

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Аж вуса смикаються: Лукашенко вже просить зняти з Білорусі санкції, на картоплі не протримаєшся

Так роблять в дорогих ресторанах: як приготувати соковиту курячу грудку. Рецепт

Показати ще

Фраза «наша мова України» у фактурних літерах та елементах композиції демонструє інтеграцію мови до сучасних цифрових пристроїв, гаджетів та інформаційних мереж.

Дизайн монети створили художники Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук, а скульптор Володимир Дем'яненко втілив ідею дизайну у життя.

Нова монета

Пам'ятна монета «Українська мова» доступна для придбання загальним тиражем до 75 000 штук у сувенірній упаковці. Продаж розпочався 29 листопада, кожна монета коштувала 135 гривень. Зацікавлені покупці можуть придбати його через інтернет-магазин НБУ.

Крім того, 27 жовтня було представлено срібну версію монети за ціною 2221 гривня. Весь процес створення цих пам'ятних монет можна побачити на відео.

Читайте також:

Без цвілі та обвітрювання: як правильно зберігати твердий сир, щоб він якомога довше не втрачав своїх якостей

Новий сценарій деокупації: Зеленський обнадіяв українців новою заявою щодо контрнаступу

ЗАЗ для Бетмена: у мережі показали унікальний матовий чорний Запорожець, з рідкісними фарами