Більшість сортів троянд на території України належить до теплолюбних, тому на зиму їх власники рослини вкривають. Правильний догляд за квітами після зими передбачає своєчасне видалення захисного укриття.

Коли знімати укриття з троянд – питання неоднозначне. Ще б пак, навіть якщо троянда була добре покрита на зиму і відмінно перезимувала (пагони зелені), вона може загинути навесні.

Справа в тому, що пагони троянд дуже чуйно реагують на настання тепла, і їх нирки починають прокидатися, проте коренева система ще деякий час може перебувати в стані спокою.

Саме тому сигналом для зняття зимового укриття є не лише встановлення стабільних плюсових температур, а й відтавання ґрунту на 15 – 20 см завглибшки.

Рекомендується видаляти укриття поступово, починаючи з щоденного провітрювання протягом кількох годин. При цьому багато залежатиме від того, який спосіб укриття був застосований.

Повністю позбутися його дозволяється виключно після повного прогріву землі на глибину 1/2 багнета лопати.

Популярні новини зараз

Це дуже небезпечний знак: кити почали сотнями викидатися на берег, такого ще не було

Вудка гнутиметься від улову: на що треба ловити коропа, щоб він клював як божевільний

Не притягуйте покійника в будинок: що ні в якому разі не можна робити на цвинтарі, поминаючи рідних та близьких

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Показати ще

Якщо саджанці були вкриті повітряно - сухим методом, тоді починаємо з провітрювання, відкриваючи тільки торці укриття, а потім знімати його повністю. Зняття повітряно-сухового укриття краще проводити в похмуру погоду або ввечері. Це дозволить уникнути сонячних опіків молодої кори пагонів та надмірного пересушування їх вітром після тривалого перебування без гарної вентиляції.

Якщо ж троянди були підгорнуті просто землею, з настанням стійких температур землю варто розгорнути, оскільки вона може сприяти випріванню саджанця. Варто це робити акуратно, щоб уникнути пошкодження пагонів троянд.

До речі, у перші 7-10 днів після зняття рекомендують затіняти кущі агроволокном, садовими тентами чи спеціальною плівкою.

Читайте також:

Троянди доведеться викопати і викинути: яких рослин не повинно бути поряд із цими квітами

Троянди доведеться викопати і спалити: які рослини в жодному разі не можна садити поряд із цими квітами

Троянди та інші квіти покриє попелиця: яких рослин потрібно позбутися на дачній ділянці, вони дуже небезпечні