Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачено відповідальність за порушення, пов'язані з військовим обліком, яка поширюється на призовників, військовозобов'язаних та резервістів, як пише «obozrevatel».

Наразі за такі правопорушення, як несвоєчасна реєстрація, штрафи становлять від 510 до 850 гривень. Проте, законопроект (№10379) пропонує значно збільшити ці штрафи, встановивши їх у межах від 17 000 до 25 500 гривень.

Очікується, що цей закон, ухвалений у першому читанні, набуде чинності одночасно із законом про мобілізацію (№ 10499), підписаним президентом і чинним 18 травня.

Відповідно до запропонованих змін, ТЦК та СП матимуть право накладати штрафи за порушення, пов'язані з військовою службою, без необхідності складання офіційного протоколу. Особи, які зазнали покарань, матимуть можливість оскаржити їх у суді.

У мирний час штрафи за порушення правил військового обліку можуть становити від 3400 до 5100 гривень, а в особливі періоди, наприклад, за воєнного стану, штрафи значно збільшуються – до 17 000–25 500 гривень. Аналогічним чином, у особливі періоди значно зростуть штрафи за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Гроші: скрін з відео

Популярні новини зараз

Користуйтеся моментом: рецепт ранньої тушкованої капусти з шинкою та сметаною

Україна може бити за будь-якими цілями на території Росії: у Британії зробили важливу заяву

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Віщі сни на Великдень: в який день вони здійснюються і як їх тлумачити

Показати ще

На осіб, які досягли на момент скоєння правопорушення 16 років та старших, накладається адміністративна відповідальність згідно зі ст. 12 КУпАП. До українців віком 16–18 років можуть бути вжиті такі заходи:

зобов'язання публічно або в іншій формі вибачитися у потерпілого;

попередження;

догану або сувору догану;

передача неповнолітнього під нагляд батькам чи особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їхнє прохання.

Проте за деякі серйозні правопорушення особи цієї вікової групи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за загальними правилами з урахуванням характеру правопорушення.

Читайте також:

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Мобілізація в Україні: хто зможе отримати відстрочку у березні та що потрібно знати

Все одно буде мобілізація: що чекає на військовозобов'язаних, які отримали умовний термін за ухилення