В Україні зростатимуть ціни на цукор. Хоча цього року його буде вироблено набагато більше, ніж потребує внутрішнього ринку. Водночас через дефіцит цукру на світовому ринку українські виробники просуватимуть свою продукцію на експорт, що сприятиме підвищенню цін на цей продукт і всередині України.

Такий прогноз щодо цін на цукор дав радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції Шувар Іван Стефанишин.

Цього року навесні аграрії відвели під цукрові буряки на 35% більше площі, ніж минулого року. Зараз вже повним ходом йде збирання солодкого коріння, і вони мають гарну цукристість. Отже, на виході також буде значно більше цукру, ніж торік.

За попередніми прогнозами, Україна може виробити близько 1,6 млн. тонн цукру. Для потреб нам вистачить 1 млн тонн. Отже, решту 600 тис. тонн можна буде продати за кордоном. Якщо, звичайно, Україні дозволять експортувати його до Європи та інших країн, а не буде так, як із зерном. Бо якось неприродно виходить: санкції начебто вводять проти Росії, а експорт обмежують нам.

У той же час, зростання цін на цукор все ж таки буде. І не тільки тому, що частина продукції піде на експорт, а й через зростання собівартості виробництва. Зокрема через подорожчання енергоносіїв. Хоча Іван Стефанишин каже, що вплив енергоносіїв на вартість цукру дуже перебільшений.

"Вартість енергоносіїв у вартості цукру – орієнтовно 15%. Тобто якщо дорожчають енергоносії, звичайно, зростає собівартість цукру, але це не пропорційно. Тобто якщо енергоносії подорожчали, скажімо, на 20%, і хтось каже, що і ціна на цукор має зрости на 20% - це нісенітниця", - заявляє експерт.

Популярні новини зараз

Ви закохаєтеся в цю страву: рецепт вінегрету в лаваші з додаванням квасолі

Тепер уже не лише повістки: українцям розповіли, чого чекати від ТЦК

Для котлет та нагетсів: як вдома приготувати панірувальні сухарі

Показати ще

Читайте також:

Смак просто дивовижний: рецепт німецького картопляного салату з ковбасками та маринованими огірками

У неї закохуються з першого шматочка: рецепт запіканки з курячого філе, овочів та картопляного пюре

Їх заберуть разом із тарілкою: рецепт швидких бутербродів із сиром, картоплею та яйцем

Витратьте 30 хвилин, а задоволення - на весь вечір: рецепт картопляної запіканки з тушонкою