Багатьом людям знайоме відчуття запахів у той момент, коли поблизу немає жодного їхнього потенційного джерела. Аромати відчуваються різні. Але, як правило, частіше за інші аромати нами сприймається запах ладану.

Зазначимо, що на сьогоднішній день для більшості людей запах ладану асоціюється з церковними богослужіннями. Однак ця речовина була відома і використовувалася задовго до виникнення християнства. Так, застосовувався ладан при різних обрядах і дійствах з давнину в основному в країнах Північної Африки та Близького Сходу, а згодом ця речовина потрапила і в Середземномор'я.

Ладан - це не що інше, як деревна смола. Добувається вона, всупереч існуючій помилці, зовсім не з ліванських кедрів, а з невеликих дерев, що зовні нагадують кущі. Називається дерево, що тисячоліттями віддає людям свою смолу, босвеллією.

З давніх-давен він був невід'ємною частиною релігійних служінь, наприклад, єгипетських. Його курінням не лише супроводжували жертвопринесення, а й очищали енергетичні приміщення храмів, вівтарі. Був він і одним із компонентів похоронних обрядів, ним обкурювали тіла покійних. Широко використовували цю деревну смолу з незапам'ятних часів у медицині, косметології та парфумерії. Запах ладану і сьогодні є основою багатьох ароматичних композицій.

Як правило, люди лякаються, якщо відчувають запах ладану у квартирі. Ще б пак, кожному знайома приказка "Дихає на ладан". Вона з'явилася через те, що поруч із вмираючим на Русі після прийняття християнства ставили курильницю з церковними пахощами. Ця традиція настільки щільно вкоренилася в людській свідомості, що запах деревної смоли насамперед стали асоціювати саме з покійниками та вмираючими.

Разом з тим, крім асоціацій зі смертю, аромати ладану ототожнюються з благодаттю, святістю, чистотою душевної та тілесної, звільненням від гріхів. Якщо в людини, яка відчуває запах, цей аромат викликає такі асоціації, то його поява пророкує щось хороше. Досить поширена впевненість у тому, що, якщо в будинку раптово запахло ладаном, необхідно очистити житло, освятити його і обов'язково помолитися в храмі.

Популярні новини зараз

Тепер мишей не буде ні в сараї, ні в льоху: проста хитрість, якою ви ділитиметеся з сусідами

Після такого вас розцілує вся родина: рецепт "ледачого" плову в рукаві з курячими стегнами

Не всі про це знають: чому у деяких селах намагаються не висаджувати калину біля будинку

Ви можете залишитись без урожаю: чого бояться кабачки і що не можна поряд з ними садити

Показати ще

Читайте також:

Буде дуже багато неприємностей: чому домашні капці не можна ставити один на одного

Небіжчик забере когось із вашої родини: що ні в якому разі не можна робити на цвинтарі

Краще їх позбутися: чому в квартирі не можна тримати фіалки

Ви про це одразу пошкодуєте: яку кнопку не можна натискати в автомобілі, якщо почався дощ